Tutorial : Icon dekat sebelah blog list


Heyy. Harini aku nak ajar korang buat icon dekat sebelah blog list. Tutorial ini di request oleh Afyq.  Tutorial ni menggunakan template designer. Selain daripade template designer. Tak bole buat. Harap maklum x) Oke jom mulekan. Yeahh !.

Langkah pertama

Dashbord > design > edit html > tick expand widget templates.

Langkah kedua

Tekan ctrl + F . Cari code dekat bawah nih

]]></b:skin>

Langkah ketiga

Copy code kat bawah ni dekat atas code ]]></b:skin>

.sidebar ul li {background:url("URL GAMBAR") no-repeat 2px .25em;margin:0;padding:0 0 3px 16px;margin-bottom:2px;text-indent:7px;line-height:1.3em;}

 Nota : URL GAMBAR korang boleh cari dekat photobucket atau glitter-graphics

Langkah keempat

Pegi desinger > page element > bukak korang punye blog list.



Langkah kelima

Korang just tick yang Date of last update. 


Langkah keenam

Tekan button SAVE !.  Dah berjaye buat. Sila komen entry nih. Kalau tak esok korang kene sembelit XD

Credit : Sys Hana

6 ♥ (s):

afyq rawr said...

heyy tyra ! tenkiu la utk tuto nie . syg kau sbgai kwn :)

Burp said...

klu nak buat dkt bhgian labels tau x cane?

ツTyra ツ said...

@afyq rawr

wc !. aku pon tak syg kau sbgi kwn :P

ツTyra ツ said...

@Burp

ble bwd new post kan ade dekat bawah tuh ade tulis label. Tulislah nak labelkan ape :)

Anonymous said...

Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

- David

ツTyra ツ said...

@Anonymous

ouh. oke oke :)