Tutorial : Header transprant

Salam. Harini aku nak ajar kau buat header transprant. Aku rasa ramai yang dah tahu. Kepada new webies yang masih belum tahu lagi. Meh sini aku ajar kan kau :) Senang jea. Header ne aku guna photosape dengan gimp 2. Kalau takde pegi download sekarang ! *whoah !. garang betul ~.~



1. Bukak photoscape ==> Editor ==> Click menu. Ada tekan tab dekat atas. Warna merah tu. Hujung sekali. ==> Width dengan height ikut adjust sendiri. Colour : white.




2. Object ==> Click T dekat bawah tu. Nanti dea akan keluar macam dekat atas tu. Tulis pape yang kau suka.

3. Tada !. Dah siap tulis nama. Macam mana pulak nak letak gambar ?. Masih lagi dekat OBJECT. Kau click PHOTO. Suka hati kau nak letak gambar apa. Nak letak gambar sendiri pon bole :)



4. Oke !. Dah siap pon kerja dekat photoscape. Sekarang baru laa click SAVE.  Dekat tepi tu :)



5. ctrl + o. Kau amek header yang tadi kau buat dekat photoscape tadi :)


6. Click right. Nanti dea akan keluar sebijik macam dekat atas ne. Click layer ==> transperancy ==> add alpha channel ==> fuzzy selection tool.


7. Click dekat bahagian warna putih tu. Nanti dea akan jadi macam dekat atas ne. Ada titik-titik. Click DEL dekat keyborad anda :) Dah hampir nak siap dah :)



8. Bila dah tekan DEL dea akan jadi macam dekat atas. Tekan shift + ctrl + S. Tulis nama header.Pastikan Save in folder PNG. Ingat tu yea !. Nanti dea akan keluar box macam dekat atas. Hanya perlu tick Save resolution dengan save creation time.

DONE !.

Kalau kau nak tranprantkan gambar ke pape jea laa kan kau bole guna gimp 2. Macam yang aku buat tadi

18 ♥ (s):

qin said...

nice tuto!!

ツTyra ツ said...

@qin

THANKS <3

afyq azwan said...

wahh ! menarik ! jadik dahh buat ! thanks for the tuto ! sorry tak komen. huhu ):

ツTyra ツ said...

YOU ARE NOT WELCOME !. jkjkjkjkjk

keyla said...

hi. lepas dah save tuh kaaann,
bila tekan right click, tak keluar pun cmnie
--> http://4.bp.blogspot.com/--X7CI2qrhO4/TY_X9iA2CHI/AAAAAAAAAjM/HzhKgyYazns/s1600/ha.png

:( cmne nk buaad ?

ツTyra ツ said...

@keyla

yep. click ctrl + O = serentak. Tak pon , pegi dekat file ==> open :) amek header yang awak buat dekat photoscape tadi :)

Awfimz said...

nice tuto!tapi adekk x faham lah.akkakk boleh explain balekk tak?tq.

ツTyra ツ said...

sys tak fhm part yang mana ?

Awfimz said...

part nombor 5 sampai akhir.

Awfimz said...

part five till the end !

ツTyra ツ said...

@Awfimz

5 . sys amek header yg sys dh bwd dkt photoscape tdy .

6 . click right . click transperancy ==> add alpha channel . gee dkt toolbox .cri fuzzy selection tool .

7 . Click dekat bahagian warna putih tu. Nanti dea akan jadi macam dekat atas ne. Ada titik-titik. Click DEL dekat keyborad sys :)

8 . Bila dah tekan DEL dea akan jadi macam dekat atas. Tekan shift + ctrl + S. Tulis nama header.Pastikan Save in folder PNG. Ingat tu yea !. Nanti dea akan keluar box macam dekat atas. Hanya perlu tick Save resolution dengan save creation time.

ツTyra ツ said...

@Awfimz

bce dekat atas :')

Awfimz said...

sys tuh aperr?nombor six tuhh kener buat kat mane?sorry buat susah susah jerr.tq

ツTyra ツ said...

@Awfimz

sys ue sister ;)bwd dkt gimp 2 .

nur sabrina said...

DEL tue ape ?

ツTyra ツ said...

@nur sabrina

delete :)

nurhaziqah ♥ said...

awk,
mcm mane kat mane nk download photoshop

ツTyra ツ said...

@nurhaziqah ♥

awk nk cs berape ?. ne cs 3 download dekat sini http://wanhazel.blogspot.com/2010/10/adobe-photoshop-cs3-protable.html :)